Bratia Gazdovci z TANAPu ovládajú ručné kosy naozaj majstrovsky

11.09.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 11. septembra (TASR) - Bratia Michal a Bohumír Gazdovci, lesníci Štátnych lesov TANAPu v ochranných obvodoch Zverovka a Oravice, ovládajú klasickú ručnú kosu naozaj majstrovsky.
Potvrdili to nielen v domácej súťaži na lúkach v oblasti Tatranskej Javoriny, ale aj na 2. ročníku Majstrovstiev Európy v kosení mokraďových lúk v poľskom Biebrzanskom národnom parku počas uplynulého víkendu.
Majstrovstvá boli súčasťou 6. ročníka Biebrzanských senokosov, do ktorého sa zapojilo 33 dvojčlenných družstiev. Bratia Gazdovci v tejto súťaži dosiahli piaty najlepší čas. V kategórii jednotlivcov bol najrýchlejší spomedzi slovenských koscov Michal Gazda, ktorý skončil v absolútnom poradí na ôsmom mieste.
Pracovníci Biebrzanského národného parku sa aj týmto spôsobom snažia zachovať hodnotný ekosystém na vyše 10 000 hektároch mokraďových lúk. Ochranou lúčnych ekosystémov pred zarastaním nežiaducimi drevinami a kríkmi sa starajú aj o zachovanie biotopu bobra a vzácnych druhov vtákov. Pôvodný ekosystém na tomto území v minulosti tvorili lesy.
 

Vyberte región